Tolv ganger Vold
av apeskalikkedrepeape

 

Samfunnet på Mørkved er basert på frivillig
arbeid – og man behøver vel neppe ha jobbet
hverken på ungdomsklubb eller i utelivet generelt
for å kunne forestille seg at med et stort antall
uerfarne tilfeldige ledelsesløse frivillig ansatte vil
ha et autoritetsproblem når det oppstår...
situasjoner. Ei heller behøver man være
Bachelor i Statsvitenskap for å innse at
Samfunnet som sådan løper en stor riskio for
vilkårlighet når autoriet brukes av nevnte
frivillige. I den hensikt har Samfunnet satt opp
et skilt som gjør konsekvensene av uakseptabel
oppførsel eksplisitt, konkret og ikke til å misforstå.


Men sånne skilt er litt skumle; de tenderer til å avslører en del om dem som har satt dem opp. Du må f.eks antageligvis ha vokst opp i et uthus hos dine besteforeldre som viet livet sitt til Pinsevennene og som siden ble rovmyrdet av ennarkomaner for ikke å stusse på følgende: Gjør du deg skyldig i slossing blir du utestengt fra samfunnet i en måned. Blir du tatt med narkotika/for bruk av narkotika på eller utenfor eller i Samfunnets umiddelbare udefinerte nærhet blir du utvist i 1 – ett – år.

Jeg skjønner forsåvidt godt at en ønsker et tvangsmiddel for å utestenge (les: ytterligere avsosialisere) Mørkvedghettoens ymse rusmisbrukere; men hva med de kokainsniffende økonomistudentene, de hasjrøykende journaliststudentene, de pilleknaskende sosionomstudentene og de limsniffende einstøingene på fiskerifag? Om du mener det er verre å sette en sprøyte heroin enn å slå noen er du feilinformert, misguided, etc. Om du mener det er verre å røyke en joint (en sånn hasjisjh-rullings) enn å slå noen trenger du psykiatrisk behandling, sannsynligvis over flere år.

Eller litt mer seriøst: Vold er et ukontroversielt tema. Ikke bare er vi alle enige om at det er galt, galt, galt å slå, sparke eller hoppe på noens hode: det forefinnes almenn enighet og kunnskap i vitenskapelige miljøer om at ikke bare er vold livsfarlig – men også at lite vil ødelegge det lille som finns av «studentmiljø» rundt Samfunnet som en god dose blind vold/pugilistisk morro utenfor kebabvognen klokken 0315 hver eneste natt til lørdag året igjennom.

Det med narkotika derimot er, rent faktisk, kontroversielt. At hobbynarkomanere røyker seg en fet før de drar på Manna-konsert eller skyller to extacy ned med en rosa Bacardi Breezer før de går og danser stringtrusa av seg sammen med gode venner... Hvaslags synd er det? En sosiologisk synd? En synd mot Gud&Velferdsstaten? Det er uansett ikke spesielt mye farligere enn å hoppe fallskjerm eller spise appelsin i påskefjellet (begge potensielt livsfarlige aktiviteter). Og mye, mye, mye farligere enn å sette seg inn i en bil på en gitt dag, eller å (gud forby!) krysse veien.

Det finnes flere byer rundt omkring i Europa hvor selv harde rusmidler som heroin i praksis er legalisert (Zurich, Munchen etc.). Med gode resultater – kriminaliteten har gått ned, de overdosedødsfallene som ennå skjer er så godt som selvmord å regne. Over halvparten av Osloborgere mellom 18 og 35 har prøvd narkotika. Unge venstre har programfestet legalisering. Flere stortingsrepresentanter har innrømmet hasjrøyking, og det har vært funnet spor etter amfetamin inne på selve Stortinget.

Du, Student ved en Videnskabelig Institusjon, Høgskolen som så gjerne-gjerne vil bli Universitet, behøver ikke lete lenge for å finne forskning gjort av renomerte etterrettelige forskere ved renomerte forskningsinstitusjoner som i fullt alvor (!) påstår at alle de største problemene vedrørende narkomanere etc. vil løses ved en legalisering. Jeg skal ikke la dette utarte seg til et innlegg i legaliseringsdebatten. Jeg vil bare påpeke for dere vanviddet i at Samfunnet (pun intended) mener det er tolv – 12 – ganger verre å røyke litt jazztobakk enn det er å slå inn trynet på en tilfeldig snutstudent.

Det er valg på nytt styre i Studentersamfunnet den 25. april. Jeg stiller ikke, men håper å se mange av dere der. Det er visstnok et godt karrieretrekk å sitte i styret. Det kan tilogmed bli dine første vaklende skritt inn i kulturelitens innerste sirkler.

                                         Good luck with that.