Farvel til Tungtland

(Understående ble første gang postet på daft.punk.no i etterkant av Tungtvanns første avskjedskonsert på Rock Cafe i februar 2007.)

Jeg er en gammel grabukk som liker lammekjøtt og småkje. Ingen kjilling lengre, og har følgelig(?) vært på ganske mange konserter etterhvert. Fredag den 16. februar det herrens år 2007 var ikke første gangen jeg var på konsert, ikke første gang jeg var litt for full&litt for stein \\ ja, du skjønna ka æ mein. Men det var første gang jeg har opplevd å blitt hysja på av vaktene. Jeg vet ikke helt hva som er galt med å rope

«TONGTVAINN!! // NORDLAINN!! // TONGTVAINN!! // NORDLAINN!!  // SIDN 1999!! // SIDN 1999!!»

når bandet rent faktisk har gått av scena, uten å si farvel, uten encore, uten hardcore. De bare spruta litt champagne&gikk av, og publikum messa, og jeg var sikkert, helt sikkert, litt for full&litt for stein, og jeg har vel en stemme som bærer: Men what-the-fåkk? De hysja på meg. Ikke rop sånn, snær. 

(Vi e på Rock Café, vis andakt og Gudsfrykt mådderfåkker!) 

Det handler om Tungtvann; men jeg kan ikke skrive en anmeldelse av en konsert på Rock Café uten å si noe stygt om Jørgensen-Mafiaen. Hvorfor spiller Tungtvann, disse erklærte Bodø-patriotene, «adopterte borgere av Bodø City, Bodø By» på Rock? For en familie som har gjort sitt beste for å kvele utelivet og kulturlivet i Bodø siden Gawd Knows?

(... Jeg husker: Fram Kino, Return of the King, og Gudfaren Sjøl, gamle Jørgensen står og river billetter. Jeg gleder meg [har ennå ikke skjønt for et opphypa makkverk av en Tolkien-Travesti filmen er] og spør Gudfaren «Ka du syns? E filmen bra?» Og han svarer at han ikke har sett filmen. Han har faen ikke sett filmen engang... Han står i døra der og river billetter, han fåkkings eier den eneste kinoen i Bodø. Han er der. Det er ikke sånn at han må gå så jævlig langt for å se litt film. Han bare driter i det, snær.) 

Rock Café: Jeg står på galleriet i andre etage, ved kjettingen, danser, og noen river i meg. Først bare ignorerer jeg mennesket. Så sliter noen i skuldra mi. Jeg snur meg og der står det en fitte og vil forbi meg. «Fåkk åff bitch!» sier jeg. I det hun sier (brøler med sinne i øynene) at hun jobber der, slipper jeg henne forbi. Hun stiller seg fremfor meg for å dirigere troppene sine, rock-slavene sine, først da gjenkjenner jeg henne som Astrid-Sjøl. Jeg angrer på at jeg ikke gav henne en albue over øyet så hun kunne lære å oppføre seg som fålk eller holde seg på kontoret sitt når fålk koser seg på konsert. (Det hadde vært verd noen slag fra vaktene og en natt på glattcelle. Og konserten skulle jo vise seg å ikke være all-that den heller.) 

Fåkk dét, jeg danser. Men jeg undrer jo, hvorfor spiller ikke et band som er så jævlig fåkk-the-system-etc. på Sinus eller Samfunnet? Suger hun så bra spellemanns-kukk, Astrid med-sæd-rennanes-fra-haka Jørgensen? Eller er det snakk om mer unevnelige mafia-metoder?

Før jeg fortsetter med Tungtvann; må jeg nevne en sak: Det er ikke meningen å disse\\ Respect \\ til Poppa, Joddski, Steigen&etc. Ikke bare har de fornya norsk rap; vist missene der ute i rap-land hva det handler om: men de har faktisk klart å gjøre meg stolt over å være nordlening. 
                                                                ... di-du-diii di-di-di-ti-tiii Tungtvann!! Nordland!!... 
Jeg kan si at jeg er rå, men Tungtvann e nummer en, e suveren, kan ikke slås, kan ikke nås,
de hete Tungtvann og e fra Nordland.
Så følgende gjør meg vondt å si:

Poppa-Lars var i storform. Ikke så mye mer å si om den saken. Men Jørg1 var... jeg vet ikke. Litt for full? Litt for stein? Eller sliter han som Jokke slet? Han konnekta ikke med hverken crowd eller crew. Hoppa&Dansa stivt som en autist med celebral parese og overlot all kommunikasjon til Poppa&Sideshow-Steigen.Og Steigen... det er vel ikke bare\bare å ha en makkerrolle, en sideshow-rolle og så må bære alt alene mens Jørg1 knapt klarer bære seg selv. Men Steigen klarte ihvertfall å dra i gang publikum. Det skal han ha, selv om det skulle mye draing til med et sådant velvillig publikum.

Poppa: «E det nån som va her i 1999!?»
Publikum: «JAAAAAAAA!!»
Poppa: «E det nån som har vært med heile veien!?»
Publikum: «JAAAAAAAA!!»
Poppa: «E det nån som har vært på alle konsertan!?»
Publikum: «JAAAAAAAA!!»
Poppa: «E det nån som har kjøpt alle skivan!?»
Publikum: «JAAAAAAAA!!»
Poppa: «E det nån som har Reinspikka Hip Hop!?»
Publikum: «JAAAAAAAA!!»
Poppa: «E den nån som har den på vinyl?»
Publikum: «JAAAAAAAA!!»
Poppa: «Nu veit æ dokker lyg; før det blei ikke gitt ut så mange

Jeg vet det var en flipp. Men jeg var der i 1999. (28.12.1998 om jeg ikke roter fryktelig). Jeg husker ikke Poppa, men jeg husker Truls-Puls. Den 16. februar 2007 stod Truls i baren på Rock og drakk øl. 

Tungtvann? Hvor var alle vennene fra Tungtland? I stedet med å flippe med attisene kunne dere huska at det faktisk var en del mennesker i salen som faktisk var der i 1999. Som kjente dere mens dere ennå var sultne. Hvor var vennene fra Tungtland? Hvorfor ble ikke Truls tatt opp på scenen? Hvorfor stod ikke Kowalski/TeamKoodish på scenen og snøvla sitt pissefjerne «kulan snær, kulan snær» så Jørg1 kunne bruke all slitenheten sin til å få motrimet «når du skjønna kor fåkkt åpp du kain vær» til å rive i sjel og ryggmarg. Hvor var Terje Nilsen? Hadde han ikke tid til å stikke innom og dra et refreng mellom øller, bønnemøter&kvinnfolk? Hvor var syngedamene? Guttene&Jentene fra Manna? Blåserrekka? Og alle de andre jeg har glemt? Bare Magnus Eliasson var der: og selv om han gjorde en jævlig bra jobb er det jo drøyt å sette en enlåtsgjesteartist på billetten. 

Det skulle vært Tungtvann m/venner fra Tungtland; ikke Tungtvann&Magnus Eliasson.
Som en av mange konserter i et langt konsertår var konserten pfeit nok. Som avsluttningskonsert... står den til stryk, og konklusjonen kan ikke annet bli at dette må gjøres om, og om, og om til Tungtvann klarer avslutte det de har bygd med en anelse verdighet og ekte rapp&roll. Jeg gleder meg til Jørgen/Joddskis neste skive, og vi kan bare håpe han har vett nok til å ta med seg Poppa for å løfte ham til de høydene vi vet han kan nå. 

Førrrr han Jørgen \\ han e den nye Jokke.